Ahonnan az egész indult...
és ahol most tartunk...

AHONNAN AZ EGÉSZ INDULT...

… és ahol most tartunk

'70-ES ÉVEK VÉGE
Az első szőlőterület
Grócz Pincészet - kezdetek

A hegyetetőn megörökölt szőlőbirtokkal indult minden, először csak kicsiben...

1984 - 1996
Kezdtek komolyabbra fordulni a dolgok

Papa felhagyott a kőműves szakmával és három barátjával együtt belevágott a szőlészetbe, borászatba, ezúttal nagyban. Onnantól kezdve együttes erővel dolgoztak azon, hogy felépítsenek egy jól működő borászatot.

1996
Mindenki a maga útján tovább
Grócz Márk

Egy idő után viszont mások lettek az elképzeléseik és úgy döntöttek, hogy különválnak. Akkor vásárolta meg Papa a mostani területet, építette meg a pincéket, ahol jelenleg is zajlik a borkészítés és vendéglátás.

2006
És jött a segítség

Anya − aki midig azt mondja, hogy ő ``gyárilag közgazdász``− is úgy érezte, hogy inkább ide húzza a szíve. Így rövidesen (persze nagy küzdelmek árán... 🙂) már Papával együtt vitték tovább a borászatot. Ekkortól kezdtek készülni az első palackozott borok.

2011
De aztán hirtelen minden megváltozott...

El kellett dönteni, hogy hogyan tovább Papa nélkül. Lehet-e egyáltalán? Érdemes-e? A válasz nem volt kérdés. Akkor alakultak úgy a dolgok, hogy Petra elkezdett a borokkal foglalkozni, Anya pedig a szőlővel.

2012
És jöttek az újítások

Először a szőlőterület kisebb, majd egyre nagyobb része lett organikus módon művelve, és az egyik hosszabb távú cél a bio minősítés megszerzése lett.

A jövő...
Kulcsok - Grócz Pincészet

Mindig vannak új terveink, álmaink és mindig igyekszünk olyan újdonságokat kitalálni, amiért érdemes visszatérni hozzánk, és persze minden nap azon dolgozunk, hogy ezeket sikeresen meg is valósítsuk. De hogy ez éppen micsoda? Azt már itt kell megnézni.. 🙂

Ezek vagyunk mi

Hogyan is lehetne bemutatni egy családot pár mondatban? Egy családot, akik egy csapatként dolgoznak nap mint nap azon, hogy valami különlegeset és egyedit alkossanak? Akik minden nap valami megoldandó feladattal és kihívással állnak szemben? Akik ezeket a kihívásokat leküzdve szeretnék megmutatni az érdeklődő vendégeknek és a nagyvilágnak, hogy mindezekből mit sikerült alkotni? Nem egyszerű… És hogy is tudná az a pár mondat tükrözni mindazt, akik vagyunk valójában? 🙂 Szóval… hogyan is lehetne bemutatni egy családot pár mondatban? Sehogy. Ezt látni kell! 🙂

Bottka Zalán
Zalán

Kezdjük a legkisebbel: Bottka Zalán, Zaza. A tudós. Ő az a tagja a kis családnak, akinek reggel az az első gondolata, hogy hol vannak a vezetékei, az elemei, a ragasztópisztolya, mit tud szétszedni, átépíteni, és különben is, minek kell iskolába menni, ha itthon forrasztani is lehet..? Egy szóval: vagy feltalálni fog valamit vagy felrobbantani… Csak a pince maradjon… 🙂

Hajba Petra - Grócz Pincészet
Petra

Folytatva a sort az ő nővérével: Hajba Petra, Petku. A szorgalmas kóstoló és borászpalánta, aki a pincében érzi igazán otthon magát. Kóstol, fejt, tartályt mos, szivattyút szerel össze. Hamar feltalálja magát, bármiről is legyen szó. Ha esetleg elromlik valami, attól sem ijed meg: pár perc alatt szétszedi.
Csak legyen valaki, aki utána összerakja.. 🙂 Szóval ő az, akinek a keze alatt készülnek a borok. Így miután szüretkor bekerül a must a pincébe, mindenkinek türelmesen várnia kell arra, hogy mikor fog hozni egy kis kóstolót az újborokból, mert persze nem szokása idő előtt mutogatni őket. De aki mégis kíváncsi: jöjjön el egy borkóstolóra, mert ott fény derül minden titokra.

Grócz Ildikó
Grócz Ildikó

A csapat következő tagja Grócz Ildikó, anya. Az ötletgazda, a család kreatívja. Mindig kitalál valamit. Mindig. És ezt rendszerint rögtön ki is próbálja és végre is hajtja. Néha olyan ötletek születnek, amitől mindenkinek menekülni támad kedve, de legtöbbször jó dolgok sülnek ki belőle. Így született meg a
borlekvár és házi szörpök ötlete is, ami azóta is nagy sikernek örvend. Mindemellett ő az, aki a szőlőt babusgatja: a metszés és a zöldmunka mellett még a traktoros szerepet is ő kapta meg, így senki ne lepődjön meg, ha egy -és valószínűleg a környéken az egyetlen- női traktorossal találja szembe
magát. És természetesen ő sem ijed meg attól, ha éppen egy kihívással találja szembe magát: a lehetetlent is megoldja. 🙂

Grócz Márkné
Grócz Márkné

A következő, aki szintén nem hiányozhat a csapatból Grócz Márkné, Erzsi, mama. Ő az, aki a legtöbbször aggódig a kis csapat miatt: “Már megint mit csinálnak ezek hárman? Már megint mit találtak ki?”

Mert hát nem egyszerű velük az élet. De a mama segít ott, ahol tud: tanítgatja unokáit, süt, főz, gondoskodik kis családjáról. És mivel nagyon szeret sütni és főzni, és nagyon finomakat tud alkotni, ezért ő a szakácsuk. Mert mégiscsak a mama főztje az igazi… 🙂 Kár lenne kihagyni!

Grócz Márk
Grócz Márk

És végül, de nem utolsósorban: Grócz Márk, papa. Az alapító. Ahonnan az egész indult. Aki felépítette az egészet, és aki először foggal-körömmel tiltakozott az ellen, hogy a lánya és az unokái ezt csinálják, mert nem női munka. Azaz pontosan tudta, hogy a szőlő és a bor mennyi munka és mivel jár. Akinek aztán nem lett szerencséje: mivel a makacsság itt családi vonás, ezért mégiscsak itt kötött ki mindenki. Így papa volt az, aki átadta nekik ennek az egésznek a tudását, szeretetét, csodáját. Aki bármit megoldott, csak egy telefon kellett hozzá. Akitől mindenki tanult valamit. Aki mindig ott volt, segítette és persze motiválta őket, ha valami már sokadszorra nem úgy sikerült, ahogy ők akarták.
Mindezt persze a sajátos módján: “Kész? Ennyi volt? Akkor most feladod?”

Akivel át lehetett beszélni az éjszakát. Akivel bármikor el lehetett fröccsözni – természetesen Olaszrizlingből – ha a helyzet úgy adódott. Csak arra kellett mindig odafigyelni, hogy az útra igyunk egyet.. 🙂 Ő az, aki mindig velük lesz.

Shopping Cart
Scroll to Top

Üdvözöljük!
Weboldalunkon szolgálatásaink mellett borainkat is bemutatjuk… felhívjuk figyelmét, hogy 18 éven aluliakat nem szolgálunk ki alkoholos italokkal!